Dat is correct

taaldingTaal is altijd aan verandering onderhevig. Woorden verdwijnen, nieuwe woorden ontstaan en de regels rondom spelling wijzigen zo nu en dan. Het is lastig om op de hoogte te blijven van al deze veranderingen en de beweegredenen daarachter. Waarom is het sinds 2005 stukadoor in plaats van stucadoor of voor zover in plaats van voorzover?

 

Gek

Taal leeft nu eenmaal. Wanneer genoeg mensen iets fout zeggen wordt het vanzelf goed of wanneer mensen een woord te veel gaan gebruiken in allerlei verschillende situaties verliest het uiteindelijk zijn kracht. Zo beschrijft Paulien Cornelisse dit proces op ludieke wijze met het woord ‘gek’ in haar boek Taal is zeg maar echt mijn ding. Een citaat uit haar werk: ,,De saaiste, geestelijk gezondste mensen kunnen zeggen: ‘Nu ga ik iets heel geks doen, ik neem nog een boterham.’ Gek is dus een woord dat aan afzwakking onderhevig is. Zelden wordt het nog gebruikt zoals het eigenlijk bedoeld was, namelijk ‘geestelijk gestoord’.”

Change sentence

Check

Op de juiste manier met taal omgaan, is belangrijk, want de juiste woorden zijn de sleutel tot uw doelgroep en correcte spelling zegt iets over kwaliteit en zorgvuldigheid. Hebt u een tekst die u wilt laten checken? Van brief of folder tot aan webteksten en magazines: Dames van DT corrigeert en redigeert alle spel-, schrijf- en stijlfouten.

 

 

 

Comments are closed.